Rauhanjärjestöt sulkivat tien sotilasliitto Natolta

  • Väkivallattomiin tiesulkuihin on tällä hetkellä liittynyt yli 200 mielenosoittajaa, joista 15 on suomalaisia.
  • päivitys klo 13.30: Rauhanjärjestöjen kansalaistottelemattomuus sujui suunnitelmien mukaan

tiedotusvälineille 4.4.2009 klo 8.30 

Stasbourgissa, Ranskassa 60-vuotisjuhlakokousta pitävän sotilasliitto Naton toimintaa vastaan on kokoontunut protestoimaan useita erilaisia ryhmittymiä. Suomalainen Aseistakieltäytyjäliitto osallistuu rauhanjärjestöjen kansainväliseen NATO Zu -tapahtumaan (suom. ”Nato seis”). Rauhanjärjestöjen koalitio estää kokousta tukkimalla kokouspaikalle vieviä reittejä väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden keinoin.

Väkivallattomiin tiesulkuihin on tällä hetkellä liittynyt yli 200 mielenosoittajaa, joista 15 on suomalaisia. Suljettuna on Pierre Mendes France -tie, joka risteää Rue de Glacierin kanssa. Poliisi ei ole toistaiseksi ryhtynyt voiman käyttöön rauhanjärjestöjen tiesulkua vastaan.

Rauhanjärjestöjen protesti kohdistuu Naton omavaltaiseen sotilaalliseen toimintaan ja sen ylläpitämiin joukkotuhoaseisiin.

Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että vaikkei Suomi olekaan Naton jäsen, asia on tietysti ajankohtainen myös meille. Suomi osallistuu koko ajan Naton "kriisinhallintaoperaatioon" Afganistanissa. Armeija on saatettu Nato-yhteensopivaksi. Ja keskustelua täysjäsenyyden mahdollisuudesta käydään jatkuvasti.

Aseistakieltäytyjäliitto näkee Suomen uuden Nato-yhteistyön tienä kohti sotarikoksia ja avunantoa niihin. Kansainvälinen laki kieltää ydinaseiden levittämisen ja käytön, mutta tästä huolimatta Nato on sijoittanut yhdysvaltalaisia ydinaseita useisiin jäsenmaihin. Kylmän sodan jälkeisenä aikana NATO on muuttunut läntisen maailman ”puolustusliitosta” maailmanlaajuiseksi interventioiden toteuttajaksi. Se on aloittanut hyökkäyssotia ilman kansainvälisen lain oikeutusta. AKL vaatii Suomea luopumaan yhteistyöstä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan epäiltyjen Naton kaltaisten järjestöjen kanssa.

Lisätietoja Strasbourgista:

Kaj Raninen, Aseistakieltäytyjäliitto

+358 (0)40 8362786


Päivitys klo 13.30

Rauhanjärjestöjen kansalaistottelemattomuus sujui suunnitelmien mukaan

Rauhanjärjestöjen koalitio sulki yhden Nato 60-vuotisjuhlakokouksen saapumisreiteistä väkivallattomalla tiesululla. Tiesulkuun osallistui muutamia satoja mielenosoittajia, joista 15 suomalaista. Tempaus päättyi rauhallisesti, kun osallistujat liittyvät Natoa kritisoivien ryhmien yhteiseen suurmielenosoitukseen.

Suljettu tie oli Pierre Mendes France, jonka liikenne katkaistiin Rue de Glacierin risteyksestä. Tempauksellaan mielenosoittajat onnistuivat käännyttämään joitakin Nato-kokoukseen pyrkineitä autoja. Poliisi seurasi tiesulkua sivusta, eikä ryhtynyt toimenpiteisiin rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen hajottamiseksi.

Tiesulun päätyttyä suomalaiset siirtyvät suunnitelmien mukaisesti Naton toimintaa kritisoivien eri toimijoiden yhteiseen suurmielenosoitukseen. Aseistakieltäytyjäliiton järjestämällä kuljetuksella Strasbourgin mielenosoituksiin on saapunut 30 suomalaista.

lisäksi:

Aseistakieltäytyjäliitto tuomitsee väkivallan Strasbourgissa.

Andreas Speck: Väkivallasta omissa riveissä.